Hver sensommer og høst er arrangementer med fargerike papirlamper et vanlig syn i Norge. Det er krepsens hovedsesong. Til kreps serveres det ofte akevitt og øl, men vin til kreps fungerer også bra. Å kombinere vin med kreps er noe mange er forsiktige med, men nedenfor gir vi vinanbefalinger og generelle retningslinjer for valg av vin til kreps.
Som med alle anbefalinger av vin til mat gjelder de vanlige prinsippene her også, at vinstilen skal harmonere med smakene i maten. Saltinnholdet i krepsen gjør det litt mer komplisert, men med litt veiledning er ingenting umulig.
- Saltet i krepsen reduserer opplevelsen av syrlighet og fruktighet i vinen, noe som betyr at rødvin er utelukket som drikke til krepsen.
- I stedet anbefales en hvitvin med god syrlighet og friskhet.
- Selv sødmefulle viner kan fungere godt sammen med de salte skalldyrene.
- Friske roséviner kan også passe fint til kreps.
Rødvin er altså utelukket, men det betyr ikke at man ikke kan nyte kreps med vin. Følgende druetyper er å foretrekke til kreps:
- En tørr til halvtørr, syrlig Riesling med hint av eple kan passe utmerket til kreps.
- De grønne, vegetabilske tonene i Sauvignon Blanc harmonerer fint med dillen, som ofte er en av hovedsmakene i kreps.
- I Frankrike nytes kreps gjerne med hvit Hermitage fra den nordlige delen av Rhônedalen. Denne kombinasjonen regnes av noen som en gastronomisk høydepunkt.
Ved valg av vin til kreps er det viktig å velge en vin som er tilstrekkelig syrlig for å ikke oppleves som flat i kombinasjon med den salte krepsen. Et generelt tips er å velge en vin du selv liker, da vil du sannsynligvis sette pris på den uansett hva du serverer til.
Leave a Reply